News Stories

Much loved community centre to be safeguarded for years to come thanks to funding for new roof
23 July 2015

Roberttown Youth and Community Association in the village of Roberttown in Liversedge has secured a £50,000 grant from Biffa Award; a multi-million pound fund that helps to build communities and transform lives through awarding grants to community and environmental projects across the UK, as part of the Landfill Communities Fund. 

 

The project, which was awarded funding under Biffa Award’s Community Buildings theme, will refurbish the roof of Roberttown Community Centre to prevent further damage to the building's fabric and secure its use for years to come.

 

Roberttown Community Centre is at the heart of the community. This former village school was built over 150 years ago and was in need of modernising and updating – therefore, in the last five years significant investment has been made to the interior of the building resulting in increased usage, with up to fifteen groups using the centre per week. However, due to the age of the building the old roof is leaking and threatens to undo all of the work previously undertaken by the centre. With the current state of the roof there are also increasing health and safety risks for centre users and the general public. This project will refurbish the roof, re-using and recycling materials where possible to make it safe and weatherproof so that the building can continue to serve as a hub for village activities into the foreseeable future.

 

Phil Aveyard, Chairman/Project Coordinator, said:

 

Since taking over as Chairman of the Trustees who manage the Community Centre I have co-ordinated various projects to upgrade and refurbish the Centre to bring it up to an acceptable standard for our users.  This has included an extension with improved accessibility and increased storage, new children’s and accessible toilets; refitting of the kitchen and main toilets; resurfacing of the main yard and rear play area; rewiring and general decoration.  The building is over 150 years old and the roof is now frequently in need of repair, resulting in water seepage into the building.  This increasingly results in damage to the internal fabric of the building and is undermining the many improvements we have made.  The award of a Biffa Award grant to refurbish the roof will consolidate all the good work done to date and ensure the building remains fit for purpose for the foreseeable future.

 

Liz Bolt, Pre-School Manager/Centre User, said:

 

Roberttown Community Centre Pre-School has used the Centre as its base for more than 20 years.  The efforts made by the current committee over the last 5 years or so are immeasurably appreciated and have improved the Centre not only for the families and children who use our group, but also for all other users for their meetings and fundraising events.  The aging roof has been a problem for some time now so we were delighted to hear that the most recent grant application to refurbish the roof has been successful, as this will help to preserve the hard work already done and ensure the future of the building for many years ahead.  We are looking forward to returning after the summer break to an attractive, warm, dry and safe environment.

 

Gillian French, Biffa Award Programme Manager, said:

 

“This project is an excellent example of how the Landfill Communities Fund can help improve local spaces for the community.”